Koçluk, Koçluk, Nedir Bu Koçluk?







Koçluk, Koçluk, Nedir Bu Koçluk?

Koçluk üzerine olan bir blog sitesinde bu başlık olmazsa olmazdı.

Hep söylüyorum anlatmayı çok sevdiğim, üzerine düşünmeyi, geliştirmeyi çok sevdiğim koçluk. Nedir bu koçluk?

Artık her yerde o kadar çok görmeye, duymaya başladık ki, rüya koçu, gelecek koçu, zayıflama koçu… Oysa ki koçluk uluslararası kuruluşlar olduğu gibi ülkemizde de MYK tarafından tanımlı bir meslektir. Standartları, etik ilkeleri vardır. İşte bu yüzden koçluk eğitiminde akreditasyon ve ünvanlar çok değerlidir. Bu sözüm size sevgili adaylar, eğer bir gün “Koçluk” eğitimleri almak ve bu mesleği icra etmek gibi bir hedefiniz varsa lütfen eğitim alacağınız kuruluşun ve eğitimin akreditasyonuna çok dikkat edin. Bu önemli mesajımı da özellikle belirttikten sonra konumuza geri dönelim.

Hadi gelin birlikte inceleyelim. Önce koçluk nedir, koç kimdir ona odaklanalım.

“ICF tarafından koçluk, günümüzün belirsiz ve karmaşık ortamlarında özellikle önemli olan, kişisel ve mesleki potansiyeli en üst düzeye çıkarmak için ilham veren, düşünmeye teşvik eden ve yaratıcı bir süreçte müşteri ile ortaklık ilişkisi olarak tanımlanmaktadır.”*

Koçluğun bana göre en güzel tanımı yol arkadaşlığıdır. Tek bir kavram altında ne anlamlar barındırır onu anlatmak istiyorum. Yol arkadaşlığı ne kadar güzel bir tanımlama, koçluk nedir, ne değildir hepsini topluyor.

Koçluk, kişinin gelecekte olmak istediği kendine, varmak istediği hedefine giderken ona yol arkadaşlığı yapmaktır. Hiç şüphe yok ki danışmanlık, mentorluk, terapistlik ve arkadaşlıktan farklıdır. Kişinin özünde var olan potansiyelini açığa çıkarmasına, kendisine olan inancını güçlendirmesine destek olmaktır. Potansiyelinin farkına varan, kendine inancı güçlenen birey zihnindeki veya yaşamındaki engelleriyle yüzleşecek, bunları birer öğrenme süreci, geliştirilmesi gereken yön olarak değerlendirecek ve gelişerek, değişerek, dönüşerek yoluna devam edip olmak istediği haline, varmak istediği hedefine ulaşacaktır. Tüm bu süreçte koç; eğitimini aldığı, deneyimleriyle faydasına inandığı profesyonel bir takım metadolojilerle, koçluk hizmeti alan kişiyi (müşteri, koçi) gerektiği zamanda yolda tutar, gerektiği zamanda yolda ilerlemesine destek olur.

Yolda tutar derken ne demek istedim? Zaman zaman günün koşulları, beklenmedik acı-tatlı süprizler koçluk hizmeti alan kişinin (müşteri, koçi) varmak istediği hedefe giderken dikkatini dağıtabilmekte, yönünü şaşırmasına veya önceliklerinin değişmesine sebep olabilmektedir. İşte bu ve benzeri durumlarda koç, hedefleri ve önemini uygun yöntemler ile hatırlatır, tekrar yoluna devam etmesine destek olur.

            “Sadece koçluk eğitimi ile tüm bunları yapmak mümkün mü?” dediğinizi duyar gibiyim. Evet mümkün, yeter ki akredite eğitim konusunda ısrarcı olun. Akredite eğitimlerde modül modül, seans deneyimlemeleriyle koçluk mesleğini öğrenicek ve başarılı birer koç olarak bizleri gururlandıracaksınız. Eğer bugün koçluk üzerine okuyor, merak ediyor, çalışıyor, öğreniyorsanız benim size güvenim tam. Merak etmeyin. Biraz zaman, biraz sabır, biraz emek…

Sevgilerimle
Ayşe Nihan Tansuğ, MBA
PCC & Master Trainer


Not: Sıklıkla koç, müşteri, koçi, ilgili meslek kuruluşları, yukarıda sözünü ettiğim metadolojiler ile ilgili sorular geliyor. Bu konuları ayrı birer başlık olarak incelemek daha faydalı olacaktır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Danışan, Müşteri ve Koçi

Koçluk ve İş Yaşamına Katkıları